skip to Main Content

Zeytinli Hakkında

zeytinli-cografi-konumCoğrafi Konumu:

Zeytinlinin Coğrafi KonumuEdremit: Turizmde Balıkesir´in en gelişmiş ilçelerinden olan Edremit M.Ö 15.yy da kurulmuş , Zeytinli´ye 7 km uzaklıktadır.Edremite bağlı 5 belde bulunmaktadır bunlar: Altınoluk, Güre, Zeytinli, Akçay, Kadıköydür.

Akçay: Akçay Edremit´e 9 km Zeytinliye ise 2 km uzaklıktadır. En önemli özelliği içme suyunun bol oluşudur. Akçay´da birçok otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve kamplar mevcuttur. Bunun yanı sıra eğlence yerleri, yeme içme tesisleri bulunmaktadır.

Mehmetalan Köyü: Mehmetalan köyü Zeytinli´ye 3 km uzaklıktadır. Mehmetalan Köyü´nden Kazdağı´nın zirvesine ulaşılır.

Kadıköy: Edremit´e 3 km uzaklıkta temiz havası bol şirin bir köydür.Kadıköy´e 1 km mesafede bulunan Şıp Şıp Dede adlı yatır Orta Oba köyüne giden yol üzerindedir ve birçok kişi tarafından ziyaret edilir. Hasan Boğuldu ve Sutüven Şelaleleri hemen Zeytinli´nin 1-2 km. üstündedir.Beyoba Köyü? den sonra bu şelalelere ulaşılır.

Sutüven Çağlayanı: Zeytinli-Beyoba üzerinden ulaşılan çağlayan görülmeye değer yerlerdendir. Kızılkeçili Çayı üzerindedir.

Hasan Boğuldu: Kızılkeçili Çayı üzerinde bulunan Sutüven Çağlayanının biraz ilerisinde doğal kayanın havuz haline dönüştüğü güzel bir piknik yeridir.

Zeytinli Altınkum Mevkii: Zeytinli´nin Akçay bölgesinde bulunan Altınkum mevkii; belediye plajı,çay bahçeleri,otel,motel,pansiyon yeme-içme tesisleri ve eğlence yerleri ile turizme hizmet sunmaktadır.

Kızılkeçili-Çağlayan: Kızılkeçili Çayı Sarıkız yaylasından çıkarak, derin ve geniş bir vadide ilerleyerek Kızılkeçili Köyü´nün yanından geçer.

zeytinli-tarihceTarihi:

Zeytinli Belediyesi Kuzey Ege´de Edremit Körfezi´nin iç bölümünde yer alır. Sırtını Kazdağkarı´nın güney yamacına yaslayan belde sahilinde Ege´nin mavi suları ile buluşur.

Roma, Yunan medeniyetinin izleri görülen bölgenin bilinen tarihi 1700´lü yıllarda Türklerin yerleşmesi ile başlar.

1800´den sonra Bulgaristan, Selanik, Girit ve Midilli´den aldığı göçlerle bölgede önemli bir yerleşim yeri olmuştur.

Mitolojide adı tanrıların dağı olan İDA (Kazdağları) bütün görkemi ile arkasındadır ZEYTİNLİ´nin.

Önceleri kıyıdan uzakta toplu bir köy biçiminde kurulan zeytinli yerleşim birimi günümüzde kıyı kuşağında gelişim göstermiştir. İkisi köyde 3´ü sahilde toplam 5 adet mahalleden oluşan beldemizin kışın 15.00 olan nüfusu yazın 100.000´i geçmektedir.

1958 yılında Belediye olan Zeytinli 1900 hektar yüzölçümüne ve 19.000 konuta sahiptir.

zeytinli-turizmEkonomi ve Turizm:

Zeytinli beldesinin turizm potansiyeli büyüktür.Ancak belde için bir turizm planının şimdiye dek yürütülememesi beldenin potansiyelini kullanamamasına neden olmuştur.Turizm beldemizde evlerinde konaklayan insanlar için caziptir.bununla beraber otel turizminde belde kendini bulabilmiş değildir.İnsanlar ancak geçen yüzyılın ortalarından itibaren tatilden bahseder olabildiler.

Hatta ancak yüzyılın sonlarında yurtiçinde bir turizm hareketlenmesinden bahsedilebilir.Bu hareketlenmeye hazırlıklı olamayan yerel yönetimler kendilerini değişimin akışına bırakmışlardır.Beldemizde turizmde bu şekilde kendi kendine yolunu bulmuştur.Ancak 2000’ler ile beraber insanlar tatil ihtiyacını daha net olarak hisseder oldular.

Bununla beraber herkes zevkine ve bütçesine göre tatil olanakları talep eder oldular.Bugün hemen her birey kendine ait bir tatil planı yapar oldu.en azından sosyal organizasyonlarla günübirlik  turlarla şehir değiştirip hayatlarına bir yenilik katıyorlar.Böyle onlarca farklı turizm türü olunca turizmde birkaç alana yoğunlaşmak doğru bir yol oluyor.Zeytinli muhteşem doğası ile ekoturizm’e deniz turizmine ,günübirlik turizme bugün cevap verebilecek durumda.

zeus-mitolojiMitoloji:

Bin pınarlı Zeytinli…

Sokaklarında gezintideyken Zeytinli’nin kenarlarından akan suları gördükçe “nerden geliyor bu kadar çok su der herkes.”Cevabı Homeros’un İlyada’sında…Milattan önce 8.yüzyılda Homeros Kaz dağını mitolojik adı İda ile “Bin pınarlı İda olarak anıyor.”.

Kaz Dağı’nın bereketiyle bin pınarlıdır Zeytinli…

Homeros’un İlyada’sına bakılırsa güzelliğin yarışı da ilk burada başlar.Kim bilir belki dağ mı, deniz mi,hava mı,su mu  hangisi güzel?

Diye seçemeyen Homeros’a böyle bir yarışma ilham olunmuştur.

Back To Top